Dans Ortaya Karışık

Zumba’ya Giriş

Zumba’ya Giriş
Çoğu insan hayatı ile ilgili yeni kararlar alır. sağlıklı yaşamak, spor yapmak, yeme düzenine dikkat etmek, düzenli olmak gibi…Bunlardan bir kısmı başarılır ve belli bir düzene oturtulur, bir kısmı ise bir bilemedin iki denemeden sonra rafa kaldırılır: spor yapmak gibi. Eminim birçoğunuz özellikle bu kısmı okudugunuzda kendi kendinize gülümsemişsinizdir, çünkü birçok kişinin hayatında sporla ilgili başlayıp ikinci gün veya ikinci hafta bırakmak gibi bir deneyimi olmuştur.
Eğer siz de henüz spor ile uzun soluklu bir bağ kuramamış olanlardansanız, hem çok eğlenceli hem de çok faydalı spor ve dans türü olan zumba ile tanışmanızın tam sırası. Bu tanışmanın sağlıklı ve uzun soluklu olması için işini çok seven ve çok faydasını gören bir zumba eğitmeni olarak ben; haftalık yazılarımla elimden geldiği kadar size rehberlik yapacağım. Yazılarım sayesinde sağlıkla tanıştırabildiğim ve seratonin hormonunu artırabildiğim insanlar olursa ne mutlu bana…
Kısa bir giriş yapıp, yazmaktaki amacımı belirttikten sonra bu haftaki yazıma “zumbaya giriş” diyerek başlıyorum. Sizlerin henüz zumba dersini tatmamış olduğunuzu varsayarak kısa bir sıfırdan tanıtım seansı yapacağım.
İlk seansta:
Bir zumba dersi yaklaşık olarak 45-50 dakika sürer. Amaç maksimum neşe ile maksimum efor harcamaktır. Bir ders boyunca 10 veya 11 parça yapılır ve parçalar arasında eğitmeniniz soluklanmanız ve su içmeniz için bir kaç dakikalık molalar verir. Bu molalarda tansiyonunuzun oynamaması için ayakta dinlenmeniz ve diğer üyeler ile kısa sohbetler etmenizi şiddetle tavsiye ederim. Bu ister istemez aranızda oluşacak zumba dostluğunu kısa sürede pekiştirecektir.
Eğer henüz bir dans veya spor merkezine kayıtlı değilseniz, haftada iki gün olacak şekilde evinize, işinize veya okulunuza en yakın dans veya spor merkezine kayıt olmanızı tavsiye ederim. Özellikle merkezin ulaşılabilir ve saatlerin uygun olması motivasyonunuz için çok önemlidir.
Derse gitmeden:
Eğer derse iş veya okul çıkışında gidecekseniz, eve uğramadan direk zumbaya gidecek şekilde tayt, rahat bir spor üstü, hafif bir spor ayakkabısı ve havlu içeren bir zumba çantası oluşturmanız da çok yararlı olacaktır.
Dersten bir önceki gün internetten ünlü eğitmenler tarafından oluşturulmuş ve temel adımları içeren “get the moves” videolarını izleyerek kendinizi ilk dersinize hazırlayabilirsiniz. Bu videolar da mutlaka size motivasyon kaynağı olacaktır. Genelde bireysel ancak diğer üyeler ile etkileşim halinde yapılan derslerde müzik ve ritmin insanları nasıl mutlu ettiğini ilk deneyimininizden hemen önce gözlerinizle görünce, ertesi gün aynı şeyin size de olması için sabırsızlanacaksınız.
images
Fitlik:
Bana göre zumbanın saymakla bitmeyen yararlarından en önemsizi olmasına rağmen hazır başlamışken size bir seansta kaç kalori harcandığından da bahsedeyim. Ağırlığınıza göre değişmekle birlikte 1 zumba seansında ortalama 500-800 kalori harcanması beklenir. Bu da demek oluyor ki mevcut yeme düzeninizi değiştirmeden hayatınıza haftada 2 gün zumbayı katarsanız kilo vermeniz kaçınılmazdır. Yüksek tempolu geçen zumba derslerinden sonra normalden fazla yememeniz ve geç saatlerde atıştırmamanız da çok önemlidir tabii.

soru-isareti_609641

Değişime hazır mısınız:
Mevcut yeme düzeninizde artış yapmadan hayatınıza zumbayı katarak özellikle sıkılaşmaya ve güzelleşmeye hazır olun. Genelde aylık olarak kayıt yaptırabildiğiniz zumba derslerine bu yazımdan sonra kayıt olmanızı hemen faydalarını görmeniz açısından çok isterim. Kendinizdeki ve nefes almanızdaki değişimi ilk aydan itibaren  hissedeceksiniz.
Önümüzdeki hafta temel adımlarla ilgili bilgi veren yazımda yeniden buluşmak üzere! Sevgi, mutluluk ve sağlıkla kalın!
Not: İlk hafta deneyimlerinizi benimle paylaşmanızı çok isterim. Ne kadar interaktif olursak o kadar çok bilgi paylaşımımız olur.

2 COMMENTS

  1. Merhaba Gamze Hanım,
    Katıldığım zumba derslerinde (derslerden çok zevk almakla birlikte) yaşadığım bir sıkıntı var. Zumba çok hareketli bir ritme sahip ve dans sırasında sıklıkla sağa-sola, öne arkaya adımlar ile hareketler yapıyoruz. Bu hareketleri rahat yapabilmemiz kalabalık salonlarda diğer üyeler ile çarpışmalara sebep olduğu için zumbadan zevk almak da mümkün olmuyor:) Zumba dersi sırasında iki üyenin arasında bulunması gereken mesafe için bir standart yok mudur?
    teşekkürler

    • Merhaba Hande hanım,
      Öncelikle sorunuz için çok teşekkür ederim 🙂
      Zumba yaparken iki üye arasındaki mesafenin herhangi bir standardı yok ancak iki üye de kollarını tamamen açtıklarında yanındaki kişiye çarpmıyorsa, ders boyunca her iki kişi de rahat hareket edebilir.
      Salon kapasitesine göre optimum sayıda üye alınması çok önemlidir, bu da ancak salon sahibi ve eğitmen arasındaki işbirliği sayesinde sağlanabilir. Zumba derslerinin üyelik dahilinde oldugu büyük spor salonlarında ise rezervasyon sistemi ile derslere girilmesi çözüm yollarından bir tanesidir.
      Mutlu haftalar 🙂

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com